Gyakorlatilag
minden év szeptemberében elhatározom, hogy a tanévkezdés ellenére sem fogok áttérni
az étrendemet illető, és nem mellesleg már november elejére hivatalosan is
beálló összevisszaságra. Mivel az idei
nyaram kimondottan az előre tervezés-, és dolgozás jegyében telt,
viszonylag korán elkezdtem ötletelni,
hogy aztán kézi készítésű csemegét
tudjak magammal cipelni a hétköznapokon. Találtam is egy remek receptet,
méghozzá a Túrós-Vaníliás Csigáét,
amelyet némileg testre szabtam, hogy
egy kicsit "alakbarátabb" csigácskákat kapjak, és még jól meg is csavartam.
Azoknak, akik mindenesetre
maradnának az eredeti receptnél: 45 dkg liszt, 2 dl langyos tej, 6 dkg puha
margarin, 5 dkg élesztő, 1 tojás, 7 dkg porcukor, reszelt citromhéj, továbbá a
töltelékhez: 25 dkg túró, 1 cs vaníliás pudingpor, 10 dkg porcukor, 3 dl tej, 1
cs vaníliás cukor, 5 dkg mazsola. És, ahogy ezen változtattam:
- 20 dkg teljes kiőrlésű
tönkölybúzaliszt
- 20 dkg fehérliszt
- 2 dl langyos tej
- 5 dkg élesztő
- 6 dkg puha vaj
- 1 tojás
- 5 dkg eritrit és 2 dkg cukor (futtatáshoz biztonság kedvéért)
- reszelt citromhéj
- vanília aroma
- 25 dkg túró
- 1 cs (70 g) Dia-Wellness Vaníliás
Puding
- 7 dkg eritrit
- 3 dl tej
- 5 dkg mazsola
Az élesztőt egy kevéske cukorral felfuttatjuk a tejben. A liszteket összeszitáljuk az édesítőszerrel.
Hozzáadjuk a tojást, a vanília aromát,
a citromhéjat és a puha vajat. A tésztát összemorzsáljuk, és hozzáöntjük az élesztős tejet. Ezzel is
összedolgozzuk, majd meleg helyen
letakarva hagyjuk kelni kb. 1 óra
erejéig.
Mialatt kel a
tészta, elkészíthetjük a tölteléket. A pudingport
kikeverjük az édesítőszerrel, a vaníliás cukorral, és egy kevéske tejjel, míg a többi tejet felmelegítjük, és hozzáadva a vaníliás keveréket sűrűre
főzzük. Félrehúzzuk, és kissé kihűtjük. A túrót összetörjük, összekeverjük
a vaníliás pudinggal, és amennyiben mazsolával is szeretnénk gazdagítani a
csigácskákat, természetesen azt is adjuk hozzá.
TIPP: A tej helyettesítése
manapság könnyen megoldható, viszont a túró pótlása már sokak számára problémát
jelent. Erre adhat egy remek alternatívát a ToTu, másként a tojásfehérjéből készült
túró, amelynek kézi készítésű verziója nemcsak finomabb, de jóval olcsóbb is a
boltinál. Ehhez (160 g-hoz) szükségünk lesz: 5 M-es tojásfehérje, 1 csapott tk
só, 3 ek citromlé, 10 g kókuszolaj. Nincs más dolgunk, mint a hozzávalókat
összeönteni, majd egy villa segítségével lazán felverni a tojásfehérjét. A
keveréket ezután forrásban lévő vízbe öntjük, megvárjuk még forr egyet, majd
pedig egész egyszerűen leszűrjük, és hagyjuk kihűlni.
A megkelt tésztát kinyújtjuk fél cm vastagságúra,
a felét megkenjük töltelékkel és ráhajtjuk a másikat. A meghajtott
tésztát felcsíkozzuk. Megfogjuk az egyik csíkot, és a lágy tésztára való
tekintettel meg se kell húznunk, csak megcsavarjuk
a csíkokat, és csiga alakban letesszük
a sütőpapírral bélelt tepsibe. A tetejüket lekenjük
felvert tojással, majd bedugjuk a sütőbe 180-200 ᵒC-ra 15-20 percre.
TIPP: Amennyiben
a hátad közepébe kívánod a kelesztést, kapj elő a fagyasztóból egy leveles
tésztát, olvaszd ki, töltsd meg az általad választott töltelékkel, csavard fel
kedvedre, és már mehet is a sütőbe!
Ezeknél a
Túrós-Vaníliás Csavart Csigáknál jobb napindítót el sem tudnék képzelni. Nem,
ez így nem igaz. A fehérlisztes-cukros-mogyorókrémesnél nem tudok elképzelni
jobbat, viszont az egészségtudatosság jegyében legalább nem kell feltétlenül kellemetlen
áldozatokat hoznunk, nem?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése