Pages

2016. szeptember 7., szerda

Túrós-Vaníliás Csavart Csigák│Gasztro

Nincsenek megjegyzések:
 
Gyakorlatilag minden év szeptemberében elhatározom, hogy a tanévkezdés ellenére sem fogok áttérni az étrendemet illető, és nem mellesleg már november elejére hivatalosan is beálló összevisszaságra. Mivel az idei nyaram kimondottan az előre tervezés-, és dolgozás jegyében telt, viszonylag korán elkezdtem ötletelni, hogy aztán kézi készítésű csemegét tudjak magammal cipelni a hétköznapokon. Találtam is egy remek receptet, méghozzá a Túrós-Vaníliás Csigáét, amelyet némileg testre szabtam, hogy egy kicsit "alakbarátabb" csigácskákat kapjak, és még jól meg is csavartam.


Azoknak, akik mindenesetre maradnának az eredeti receptnél: 45 dkg liszt, 2 dl langyos tej, 6 dkg puha margarin, 5 dkg élesztő, 1 tojás, 7 dkg porcukor, reszelt citromhéj, továbbá a töltelékhez: 25 dkg túró, 1 cs vaníliás pudingpor, 10 dkg porcukor, 3 dl tej, 1 cs vaníliás cukor, 5 dkg mazsola. És, ahogy ezen változtattam:

- 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 20 dkg fehérliszt
- 2 dl langyos tej
- 5 dkg élesztő
- 6 dkg puha vaj
- 1 tojás
- 5 dkg eritrit és 2 dkg cukor (futtatáshoz biztonság kedvéért)
- reszelt citromhéj
- vanília aroma

- 25 dkg túró
- 1 cs (70 g) Dia-Wellness Vaníliás Puding
- 7 dkg eritrit
- 3 dl tej
- 5 dkg mazsola 

Az élesztőt egy kevéske cukorral felfuttatjuk a tejben. A liszteket összeszitáljuk az édesítőszerrel. Hozzáadjuk a tojást, a vanília aromát, a citromhéjat és a puha vajat. A tésztát összemorzsáljuk, és hozzáöntjük az élesztős tejet. Ezzel is összedolgozzuk, majd meleg helyen letakarva hagyjuk kelni kb. 1 óra erejéig.


Mialatt kel a tészta, elkészíthetjük a tölteléket. A pudingport kikeverjük az édesítőszerrel, a vaníliás cukorral, és egy kevéske tejjel, míg a többi tejet felmelegítjük, és hozzáadva a vaníliás keveréket sűrűre főzzük. Félrehúzzuk, és kissé kihűtjük. A túrót összetörjük, összekeverjük a vaníliás pudinggal, és amennyiben mazsolával is szeretnénk gazdagítani a csigácskákat, természetesen azt is adjuk hozzá.


TIPP: A tej helyettesítése manapság könnyen megoldható, viszont a túró pótlása már sokak számára problémát jelent. Erre adhat egy remek alternatívát a ToTu, másként a tojásfehérjéből készült túró, amelynek kézi készítésű verziója nemcsak finomabb, de jóval olcsóbb is a boltinál. Ehhez (160 g-hoz) szükségünk lesz: 5 M-es tojásfehérje, 1 csapott tk só, 3 ek citromlé, 10 g kókuszolaj. Nincs más dolgunk, mint a hozzávalókat összeönteni, majd egy villa segítségével lazán felverni a tojásfehérjét. A keveréket ezután forrásban lévő vízbe öntjük, megvárjuk még forr egyet, majd pedig egész egyszerűen leszűrjük, és hagyjuk kihűlni.

A megkelt tésztát kinyújtjuk fél cm vastagságúra, a felét megkenjük töltelékkel és ráhajtjuk a másikat. A meghajtott tésztát felcsíkozzuk. Megfogjuk az egyik csíkot, és a lágy tésztára való tekintettel meg se kell húznunk, csak megcsavarjuk a csíkokat, és csiga alakban letesszük a sütőpapírral bélelt tepsibe. A tetejüket lekenjük felvert tojással, majd bedugjuk a sütőbe 180-200 ᵒC-ra 15-20 percre.


TIPP: Amennyiben a hátad közepébe kívánod a kelesztést, kapj elő a fagyasztóból egy leveles tésztát, olvaszd ki, töltsd meg az általad választott töltelékkel, csavard fel kedvedre, és már mehet is a sütőbe!


Ezeknél a Túrós-Vaníliás Csavart Csigáknál jobb napindítót el sem tudnék képzelni. Nem, ez így nem igaz. A fehérlisztes-cukros-mogyorókrémesnél nem tudok elképzelni jobbat, viszont az egészségtudatosság jegyében legalább nem kell feltétlenül kellemetlen áldozatokat hoznunk, nem?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése