Egyik reggel kaptam egy üzenetet nevelőapukámtól. Arra
az esetre, ha unatkoznék: küldött egy receptet, amely egy Tejszínes Oreo
Sajttorta elkészítését taglalta. Úgy döntöttem, meglepem vele, mire hazaér a
munkából, kiváltképp, hogy a sütemény első, aztán a második pillantásra is
rendkívül egyszerűnek tűnt, ugyanakkor hihetetlenül trendinek. Amióta ugyanis
kapható hazánkban az Oreo keksz, mindenki oda van érte, bár a magam részéről sokkal
jobban kedvelem az előzőnél ezerszer gazdagabb Pilótát. Maga a torta
elképzelése viszont igencsak megtetszett, annak ellenére is, hogy az eredeti receptet nem
találtam elég megbízhatónak. Mindenesetre nekiestem, és a saját szájízemre
szabtam a süteményt. Ennek az eredményét osztom meg ma veletek, így a nyár
margójára.
Hozzávalók egy 26 cm-es
tortaformához:
- 14 db Oreo keksz (kb. 100
g)
- 100 g kekszmorzsa
- 50 g kristálycukor
- 3 ek kakaópor
- 5-6 ek vaj
- 250 g krémsajt
- 2-3 db Oreo keksz
- 3 ek porcukor
- 300 ml tejszín (jól
behűtve)
- vanília aroma
- 8 db Oreo keksz
- 3-4 kocka étcsokoládé
- 2 ek vaj
Azzal kezdtem, hogy fogtam a kekszeket, kettéválasztottam
őket, és egy tálba kikapartam belőlük a krémet. A csokoládés kekszeket
beletettem egy zacskóba, rátettem egy konyharuhát, és húsklopfoló segítségével
összetörtem. Ehhez hozzáadtam a kekszmorzsát, a kristálycukrot, majd
hozzászitáltam a keserű kakaóport. A morzsalékot alaposan
átkevertem, majd fokozatosan hozzáöntöttem kb. 5-6 ek olvasztott vajat, ügyelve
arra, hogy még véletlenül se áztassam el a vegyes kekszmorzsát. A massza akkor
megfelelő, ha nedves virágföldhöz hasonlít. Elővettem a 26 cm-es, csattal
ellátott tortaformámat, kikentem vajjal, és belenyomkodtam a kakaós morzsát a formába, és egy
kiskanál segítségével úgy egyengettem a masszát, hogy a kekszalapnak legyen egy
kis pereme. Előmelegített sütőben, 180 °C-on kb. 10 perc alatt átsütöttem a
masszát, hogy a kristálycukor megolvadjon, és összefogja a kekszszemeket. A
sütőből kivéve kihűtjük a morzsalékot, hiszen ha melegen, vagy csak langyosan
tennénk rá a krémet, az megolvadna, és nem érnénk el a kívánt állagot. A
sütemény egyébként azzal a változtatással is elkészíthető, hogy a kekszeket a
krémmel együtt törjük össze, ez esetben viszont kihagyhatjuk a cukrot, és a
sütést is, és egyszerűen betehetjük a hűtőbe.
A krémsajtot (pl. Mascarpone, Philadelphia) kikeverjük
a porcukorral, a kikapart, enyhén megolvasztott krémmel és a vanília aromával. Kézzel
apróra törünk néhány szem kekszet, és hozzákeverjük a krémsajtos masszához. Egy
másik edényben felverjük a tejszínt, majd pedig összekeverjük a tejszínhabot a
kekszes krémmel. Az elkészült krémet tegyük rá a kekszalapra, és simítsuk el
rajta.
A díszítéshez verjünk fel még egy kevés (kb. 0,5 dl)
tejszínt, töltsük habzsákba, és nyomjunk rózsákat a torta tetejére, helyezzünk a
halmok tetejére félbe tört kekszeket. Olvasszuk fel vízgőz felett az étcsokoládét egy kevés
vajjal, és egy kiskanál segítségével locsoljuk meg tetszés
szerint a tortát. Várjuk meg, míg a torta tetején megszilárdul a csokoládé, és
csak ez után tegyük a hűtőbe, különben kicsapódik a csokoládé. A tökéletes
eredmény eléréséhez helyezzük néhány órára a hűtőbe a tortát.
A ropogós morzsa a vaj esszenciájával és a
karamellizálódott cukorral, valamint a könnyed, sajtkrémmel elegyített tejszín,
a benne elrejtett kekszdarabkákkal nemcsak az íze, vagy a tetszetős külseje, hanem
a különböző textúrák összjátékának, és a nevetségesen egyszerű elkészítésének
köszönhetően is tökéletes választás a fülledt augusztusi napokra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése